Návrat na hlavní stranu

Boršč

250 g hovězího masa bez kostí, 50 g párků, 50 g sterilované červené řepy, 100 g brambor, 50 g mrkve, 20 g petržele, 1 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, špetka cukru, ocet, mletý pepř, masox, bobkový list, asi 1,5 l vody, 4 lžíce kysané smetany, petrželka, mletá sladká paprika
Maso zalijeme studenou vodou, osolímea vaříme pod pokličkou, až změkne. v troše vývaru podusíme mrkev, petržel a cibuli nakrájené na kostičky, po chvilce přidáme brambory nakrájené na kostičky a dusíme. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme mletou papriku, zalijeme trochou vlažného vývaru, rozšleháme, krátce povaříme a současně s červenou řepou nakrájenou na kostičkxy přidáme k zelenině. Do polévky vmácháme rajčataový protlak, přidáme koření, masox a vaříme, až brambory i zelenina změknou. Bobkový list vyjmem, do poléavky vložíme maso nakrájené na kostičky, párek narájený na kolečly, ochutíme cukrem a octem, povaříme 2 minuty a podáváme. do každé porce polévky přidáme lžíci smetany a posypeme ji usekanou petrželkou.

Copyright 1994-2024 © Luděk Šorm